SAP S/4HANA Cloud 1802

In Uncategorizedby adminLeave a Comment

Hepimiz artık ERP’yi iyi tanıyoruz ve S/4HANA’ya alıştık ama artık “Bulut” daha fazla ilgi kazanıyor. Sadece SAP’nin stratejisinin bir kilit noktası olarak değil, aynı zamanda bu teknoloji genel olarak toplumun bir parçası olmaktadır. Fakat “Bulut” bir ERP için ne anlama geliyor? SAP’nin On-premise ve Cloud ERP arasındaki temel farklar nelerdir? Bu yazıda S/4HANA Cloud sisteminde pek çok şeyin farklı olduğunu öğreneceksiniz. İlerleyen bölümlerde, S/4HANA Cloud 1802 sistemi hakkında bilgiler yer almaktadır. SAP S/4HANA Cloud sistemlerinin etkin bir şekilde yönetimi için gerekli olan temel kavramlar bulunmaktadır.

SAP’de Bulut Bilişim

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, orta ölçekli ve kurumsal şirketler eski ERP sistemlerinden bulutta çalışan yeni nesil akıllı ERP sistemlerine geçecekler. İşletmelere güç sağlayan temel yazılım olan kurumsal kaynak planlaması, önemli bir değişim noktasına doğru ilerlemektedir. 2020 yılına gelindiğinde, analistler, her 10 büyük kuruluştan dördünün ERP uygulamalarının en az % 60’ının bulutta olacağına inanıyor. Genel olarak, bulut ERP piyasasının (2015 yılında 21,1 milyar dolar), 2020 yılına kadar 43,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Muhasebe ve finans, insan kaynakları, üretim ve malzeme yönetimi gibi temel ERP uygulamalarından, inovasyonu kolaylaştıran daha esnek ve bulut tabanlı ERP paketlerine geçiş artık kurumsal bir BT zorunluluğu haline gelmektedir.

SAP HANA ise bellek içi teknolojisiyle desteklenen bir bulut sistemidir. SAP’nin dünya genelinde 110 milyon bulut abonesi ve son teknoloji ürünü 41 veri merkezi bulunmaktadır. Tüm iş alanları için bulut uygulamaları (SaaS), bulut platformu (PaaS) ve altyapı (IaaS) hizmeti sunulmaktadır.

SAP’nin bulut tabanlı ürünleri:

·        SAP SuccessFactors

·        SAP Concur

·        SAP Integrated Business Planning

·        SAP Ariba

·        SAP Hybris

·        SAP Fieldglass

·        SAP S/4HANA Cloud

Bulut Bilişim nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse bulut bilişim, kullanıcıların internet üzerinden veri, uygulama ve servislere erişebilmelerini mümkün kılmaktır. Bulut, sabit sürücüler ve sunucular gibi maliyetli donanım ihtiyaçlarını ortadan kaldırır ve kullanıcılara her yerden çalışma olanağı sağlar. İşletmelerin% 90’ından fazlası zaten bir public, private veya hybrid bulut teknolojisini kullanıyor. Bulut sistemlerinin faydaları şunlardır:

• Esneklik: Bilgi işlem talebini karşılamak için hızlı bir şekilde kapsamı ölçeklendirebilirsiniz

• Karşılanabilirlik: Yalnızca kullanılan için ödeme yapılr, donanım ve BT maliyetlerini en aza indirilir

• Kullanılabilirlik: Herhangi bir cihazdan 7/24 bulut sistemi erişimi elde edilir

• Basitlik: Sunucuları yönetmek ve yazılımı güncellemek için ücretsiz BT hizmeti sunulur

Bulut yazılımı, rekabet avantajınızı elde etmenize yardımcı olacak bir dizi farklı özellik sunar. Bulut sistemlere taşınmanın en iyi 3 nedeni:

• Daha düşük ön maliyetlerle daha hızlı kullanıma almak

• Sorunsuz ve daha sık güncellemelerle yenilik döngülerini hızlandırmak

• Esnekliği artırmak ve büyük işletmelerle rekabet etmek için her zaman ölçeklenebilirlik ve dinamik kapasiteden yararlanmak

Bulut bilişim, üç hizmet kategorisine ayrılmıştır: software-as-a-service (SaaS), platform-as-a-service (PaaS), ve infrastructure-as-a-service (IaaS).

SaaS nedir?

SaaS – software-as-a-service – İnternet üzerinden uygulama sunmanın bir yoludur. Müşteriler, SaaS uygulamalarına bir Web tarayıcısından erişebilir, yani satın almak, kurmak, bakımını yapmak veya güncellemek için donanım veya yazılım olmadığı anlamına gelir. SaaS sağlayıcısı gereken her şeyi halleder ve müşteri her zaman uygulamanın en son sürümüne sahip olmaktadır.

SAP SaaS ürünleri:

PaaS Nedir?

Platform-as-a-service (PaaS), geliştiricilerin bulut uygulamalarını oluşturmasına ve yayınlamasına yardımcı olacak bir bulut platformu ve araçları sağlar. Kullanıcılar bir Web tarayıcısından PaaS’a erişir, dolayısıyla temel donanım ve yazılımı satın almaya ve bakımına gerek yoktur. PaaS ile, geliştiriciler istedikleri özellikleri seçebilirler.

SAP PaaS ürünleri:

SAP Cloud Platform

IaaS nedir?

Infrastructure-as-a-service (IaaS), şirketlerin sunucu, ağ, depolama ve işletim sistemleri gibi kaynak kaynaklarını kullanım başına ödeme temelinde “kiralamasına” olanak tanır. IaaS sağlayıcıları altyapıya ev sahipliği yapar, sistem bakımı ve yedekleme gibi görevleri yerine getirir. Böylece, müşteriler donanımı satın almak ya da bunları yönetmek için şirket içi uzmanlar kullanmak zorunda kalmaz.

SAP S/4HANA Cloud

SAP S/4HANA Cloud, hızlı bir inovasyon döngüsü (her çeyrekte yeni versiyon) ile birlikte, bir işletmenin temel iş senaryolarını veya sektörlerdeki iş kollarının belirli iş senaryolarını kapsayan, standartlaştırmaya ihtiyaç duyan şirketler için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, SAP S/4HANA, şirketlere yardımcı olmak için sadeleştirmeler ve dijital hizmetler (Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri vb.) sunar.

SAP Activate

Başarılı bir SAP S/4HANA projesi SAP Activate ile beraber gider. Bütün sistem ve tasarım bu yeni metodolojinin ilkelerine dayanır; Bu nedenle, ilk adım SAP Activate hakkında bilgi edinmektir.

Self-Service Configuration

Bu araç, çalışanların iş süreçlerini kolaylaştırmak ve SAP Activate’in keşif aşaması sırasında fit-gap analizi yapmak için örnek iş süreçlerinden ve örnek verilerden oluşur. Belirli iş ihtiyaçlarını karşılamak için mevcut konfigürasyonlardaki değişiklikleri kolaylaştırmak için SAP Fiori kullanıcı arayüzünü kullanır. Bu, kafa karıştırıcı menü yolları ve sonsuz yapılandırma seçenekleri olan hantal ve karmaşık yapılandırma işlemini ortadan kaldırır.

Expert Configuration

Bu araç, SAP danışmanlarının yalnızca mevcut iş süreçlerinin ve SAP Best Practices’ın standart mevcut yapılandırmalarında değişiklik yapmasını değil, aynı zamanda bir şirketin iş ihtiyaçlarına özel iş süreçleri oluşturmasını da sağlar. Örneğin, birden fazla kişinin kullandığı onay stratejisi olarak bilinen bir iş sürecini yapılandırmak yalnızca bu araçla mümkündür. Benzer şekilde, bu araç, tekstil endüstrisinde iplik, dokuma veya boyama gibi spesifik üretim süreçlerine yeni sipariş türlerinin oluşturulmasını mümkün kılmaktadır.

SAP Solution Builder

Bu araç, SAP Activate için sağlanan SAP Best Practices’in mantıksal ve sıralı olarak uygulanmasını sağlar. SAP son derece entegre bir sistem olduğundan, sistem konfigürasyonunun belirli bir sırada gerçekleştirilmesini gerektirirken, aynı zamanda iş süreçlerini yürütmek için gereken ilişkili konfigürasyonun (building blocks) sağlanması da gerekmektedir. Ayrıca, S/4HANA’daki iş süreçlerini simüle etmek ve test etmek için gerekli olan doğru ana verilerin bulunmasına yardımcı olur.

SAP Solution Manager

SAP Activate uygulama yaklaşımını destekleyen SAP Solution Manager 7.2, bir proje yönetim aracı olarak kullanılabilir. S/4HANA uygulaması sırasında gerekli olan şablonlar, kontrol listeleri ve test araçlarından oluşur. SAP Best Practice’da değişiklik yapmak ve SAP Business Process Model kullanarak bunları Solution Manager’da belgelemek de mümkündür. Başka bir deyişle, Solution Manager tüm proje yönetimi faaliyetlerini ve süreç modellemesini tek bir sistemde birleştirir.

SAP Best Practices for SAP S/4HANA Cloud

SAP Best Practices, SAP kullanan şirketleri bir araya getirip iş süreçlerini desteklediği 45 yıldır birikmiş olan deneyimi yeniden kullanmakla ilgilidir. Tüm bu bilgileri elde etmek için SAP Best Practice portalini (rapid.sap.com/bp) oluşturdu. Burada, zaman içinde işin verimli ve sağlam olduğu kanıtlanmış olan tüm temel süreçlerin ve entegrasyonların ayrıntılarını bulabilirsiniz. Ayrıca SAP, her bir iş kolunun süreçlerini CORE yeteneklerine göre gruplandırdı ve bunları kapsam öğeleri olarak yayınladı.

Bir kapsam öğesinin etkinleştirilmesi, sistemde üzerine tıklamak kadar basittir. Dahil edilen tüm süreçler ve tüm bağımlı konfigürasyonları hemen kullanılabilir hale gelir. Best Practice, ilgili her bir nesneyi (ana veriler ve işlemsel verileri) taşımak için elektronik tablo şablonlarını temel alan özel bir migration tool’da sağlar.

Her bir kapsam öğesinin proses akışınınn dokümanı ve grafik görünümü yer almaktadır.

Ayrıca Best Practice ile ilgili ana veriler, organizasyon yapısı vb. bilgiler yer almaktadır.

SAP Best Practice yapısında aktifleştirilen lokalizasyonlara göre organizasyon yapısı aşağıdaki şablona göre güncellenmektedir.

Manage Your Solution

S/4HANA Cloud öncelikle Fiori tabanlıdır, bu nedenle, tüm araçlar bu UX çerçevesini kullanarak çalışmak üzere tasarlanmıştır. Yani artık sisteminizi özelleştirmek için SPRO yapamazsınız. Bunun yerine SAP, Self-Service Configuration IU (SSCUI) kullanmaktadır. Müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için sistemi adım adım özelleştirmemize izin veren bir dizi Fiori uygulamasından oluşur. Aşağıdaki örnekte, SSCUI’yi nasıl kullanılacağını görebilirsiniz:

Uygulama projeniz sıfırdan başlamamaktadır. SAP S/4HANA örnek verilerle hazır iş süreçlerini sağlayan önceden yapılandırılmış bir sisteme dayanır. Ön konfigürasyona dayanarak, SAP S/4HANA’nın ilk kurulumu ile birlikte elde edilen hazır yapı, en iyi iş uygulamalarınızı, müşterilerin ihtiyaçları için doğru şekilde uyarlanmayı elde etmelerini sağlayan, kolay ve kullanımı kolay bir araç haline getirir.

Configure Your Solution

SPRO’da sahip olduğunuz tüm seçeneklerin SCCUI’lerde mevcut olmadığını unutmayın. Her sürümde daha fazla SSCUI’nın eklenmesine rağmen, kendinizi bu uygulamalarda bulunmayan özelleştirme gereksinimi ile bulabilirsiniz. Bu durumda, Expert Configurationolarak adlandırılan şeyi oluşturmak için bir SAP’ye bir Ticket açmak gerekmektedir.

Önceden yapılandırılmış süreçleri müşteri ihtiyaçlarına göre uyarlamak için SAP Fiori tabanlı, kullanımı kolay Self-Service Configuration UIs uygulama projesinin aşamaları ile birlikte sağlanır. Bu kullanımı kolay UI’ler ile sisteme yeni bir şirket kodu eklemek, bir satın alma organizasyonu kurmak sadece birkaç tıklamadır.

Configure ile birlikte;

View Solution Scope

Bu özellik, SAP S/4HANA çözümünüzde etkinleştirilen işlemlerin basit bir özetini sağlar. Hangi iş süreçlerinin (Best Practice’in kapsam öğeleri) ve hangi ülke versiyonun kullanıma hazır olduğunu kolayca değerlendirebilirsiniz.

Her kapsam öğesi, zaten sisteminizde etkinleştirdiğiniz anda yapılandırılmış olarak gelen bağımsız bir süreç kümesidir.

Test Your Processes

Test aşamaları – özellikle regresyon testi – uygulama projesindeki eforu büyük ölçüde azaltır. SAP S/4HANA çözümü sadece önceden yapılandırılmış iş süreçleriyle değil, beraberinde test script’leri de sağlar. Bu araçlar ve içerikle kendi test planınızı oluşturabilir, müşteri verilerini sisteme uyarlayabilir ve Self-Service Configuration aracılığıyla gerçekleştirilen konfigürasyon değişikliklerini test edebilirsiniz.

Ardından, test edilen öğelerin farklı işlem durumunu kontrol edebilirsiniz:

Manage Your Test Processes

Bu alanda test süreçlerini yönetebilirsiniz. Burada, test aracında hangi işlemlerin mevcut olduğuna karar verebilir, mevcut olanı değiştirebilir veya yeni test süreçleri ekleyebilirsiniz.

Migrate Your Data

Seçilen önceden yapılandırılmış iş süreçlerine dayalı olarak veri aktarımını doğrudan çözüm üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. İlk SAP S/4HANA Cloud versiyonlarında sınırlı sayıda veri nesnesi desteklenmektedir fakat her yeni versiyonda daha fazla nesnenin desteklenmesi planlanmaktadır.

Her geçiş nesnesinde, mevcut şablonu indirebilir ve taşıma işlemini başlatmak için yükleyebilirsiniz.

Nereden Öğrenebilirim?

SAP S/4HANA Cloud

https://www.sap.com/products/s4hana-erp-cloud/features.html

Road Maps

https://www.sap.com/products/roadmaps.html

SAP Help Portal S/4HANA Cloud

https://help.sap.com/viewer/product/SAP_S4HANA_CLOUD/1802%20500/en-US

SAP S/4HANA Cloud 1802 Tutorials

https://education.hana.ondemand.com/education/pub/s4/index.html?library=library.txt&show=group!GR_5FE26F4D6A8E8187

SAP S/4HANA Cloud sistemindeki tüm Best Practice’ler ve bu Best Practicelere ait doküman ve Workforce ile çekilmiş uygulamalı eğitim videoları bulunmaktadır.

SAP Learning Hub

https://performancemanager.successfactors.eu/sf/start?_s.crb=ioAp3ylRxt%252fLwLjRXdHrJ5AJueU%253d

SAP PartnerEdge

https://partneredge.sap.com/en.html

SAP PartnerEdge – SAP S/4HANA Cloud Collaboration Room

https://jam2.sapjam.com/groups/3IiiOqF98Y0P2WYtz4pUZG/overview_page/FT5swoav9nVzynOVGyCPnI

openSAP

https://open.sap.com/

SAP S/4HANA Cloud Learning Opportunities

https://icontent.plateau.com/icontent/SuccessAcademy/AdminLearningCenter/SAP_S4HANA_Cloud_Learning_Opportunities_v5.pdf

S/4HANA Journey Map

http://s4hana.sapjourneymap.com/

SAP Development Tools

https://tools.hana.ondemand.com/

SAP Cloud Platform

https://account.hanatrial.ondemand.com/

SAP Web IDE

https://www.sap.com/developer/topics/sap-webide.html

API Portal

SAP Fiori for SAP S/4HANA Cloud

https://fioriappslibrary.hana.ondemand.com/sap/fix/externalViewer/

SAP S/4HANA Cloud’a ait Fiori uygulamaları için Product Suite filtresini kullanabilirsiniz.

SAP S/4HANA Cloud nasıl deneyebilirim?

Ücretsiz 14 günlük bir bulut deneme sistemi mevcuttur.

http://www.sap.com/s4hana-trial

Leave a Comment